
Meta Kodları Ne İşe Yarar? Doğru İçerik Nasıl Girilir?
- On 3 Kasım 2017
Meta Kodları Nedir?
Meta kodları, web tasarım için bir sayfanın içeriğini tanımlayan metnin küçük parçalarıdır. Bloglardaki etiketler yaygın olarak bilinir ve meta kodları da bunlara benzerdir. Bu küçük içerik tanımlayıcıları, arama motorlarına web sayfasının ne hakkında olduğunu anlatır.
Meta kodları, sadece HTML’de bulunur ve genellikle sayfanın başındadırlar. Sadece arama motoru tarafından görülebilirler. Sayfanın meta kodu kullanıp kullanmadığının görülebilmesi için, sayfanın herhangi bir yerinde sağ tıklanır ve View Page Source seçeneği seçilir. Chrome’da yeni bir tab açılacaktır. Sayfanın üst kısmında meta kodlar görülebilir.
İçerik Oluşturmada Meta Kodlarının Kullanımı
Dört tür meta kodu web tasarım için kullanılır. Bunlar; meta keywords attribute, title tag, meta description attribute ve meta robots attiribute’dir.
Meta keywords eskiden web tasarım için kullanılan bir meta kodu türüdür. Fakat, günümüzde ihtiyaç duyulmamaktadır. Yıllar önce, pazarlamacılar sayfalarının görüntülenebilmesi için, sayfa içeriği ile ilgili olmayan ve popüler olan keyword’leri kullanmıştır. Bu nedenle, istismara açık olduğu için, Google artık bu meta kod türünü kullanmamaktadır.
Title tag, en önemli meta kodudur. Bu kodun, arama sıralaması üzerine büyük etkisi vardır. Ortalama bir kullanıcı için görünür olan tek koddur. Tarayıcının en üst kısmında bulunur. Eğer bir sayfaya kullanıcı için birincil bir başlık verilmek isteniyorsa ve bu bilgi SEO kurallarına uygun bir şekilde tasarlanmak isteniyorsa, bu kod oldukça faydalıdır. Ayrıca, masaüstünde karmaşık olarak çok sayıda tab olan kullanıcı için de kullanışlıdır.
Meta Description Attitude kodu, arama motoru için ve bazen kullanıcılara sayfanın ne hakkında olduğunu basit bir şekilde anlatır. Fakat Google aramalarında her zaman görünmezler ve sıralamayı da etkilemezler. Buna rağmen, merak uyandırıcı bir kod, özellikle tanımlama kullanıcının aradığı anahtar kelimeyi içeriyorsa, kullanıcıyı SERP’ten sitenize tıklamaya ikna eder. Google için, meta keywords önemsiz iken, meta description çok önemlidir.
Meta robots attitude, arama motoru için, sayfanızda ne yaptığınızı anlatır. index/noindex arama motorlarına sayfanızın, arama sonuçlarında görünüp görünmeyeceğini anlatır. follow/no follow ise, arama motorlarına sayfanızdaki linklerle ilgili bilgi verir. Bu bilgi, linklerin güvenilir olup olmadığı ve tıklayarak bir sonraki sayfaya geçilip geçilmeyeceği ile ilgilidir. Zet bilişim firması olarak bu konulara dikkat etmekteyiz.
0 Yorumlar