
Google Analytics Nedir? Ne İşe Yarar?
- On 28 Kasım 2017
Google Analytics bir arama motoru optimizasyonudur (SEO) ve pazarlama amaçları için istatistikler ve temel analitik araçlar sağlamakta olan ücretsiz nitelikte bir web analitiği hizmetidir. Hizmet, bir Google hesabına sahip tüm kişiler ya da kurumlar ( web tasarım firmaları ) tarafından kullanılabilir. Google, Nisan 2005’te Urchin Software Corporation’ı aldı ve ardından şu an ki hizmetinin temeli olarak şirketin Urchin on Demand ürününü kullandı.
Google Analyticsin içerdiği özellikler
Google Analytics özellikleri şunları içerir:
– Zaman içinde veri değişikliklerini gösterebilen bir kontrol paneli, puan kartları ve hareket çizelgeleri de dahil veri görselleştirme araçları.
– Dönüşümler gibi alt grupların analizi için segmentasyon.
– Özel raporlar.
– E-posta tabanlı paylaşım ve iletişim.
– AdWords, Public Data Explorer ve Web Sitesi Optimize Edici gibi diğer Google ürünleriyle entegrasyon.
Google Analytics raporlarda örnekleme yöntemini kullanır
Google Analytics, küçük ve orta boy perakende web sitelerine yöneliktir ve bunları doğal olarak web tasarım firmaları da kullanmaktadır. Hizmet, daha karmaşık web siteleri ve daha büyük işletmeler için daha az uygun hale getirecek sınırlamalara sahiptir. Örneğin, sistem veri toplamak istediği sayfaların koduna eklenen bir JavaScript sayfa etiketi aracılığıyla veri toplar. Sayfa etiketi, ziyaretçi bilgilerini toplamak için bir hata olarak işlev görür. Bununla birlikte, çerezlere bağımlı olduğu için, sistem onları devre dışı bırakan kullanıcılar için veri toplayamaz. Google ayrıca mevcut tüm verileri analiz etmek yerine raporlarında örnekleme yöntemini kullanmaktadır.
Google Analytics aracılığı ile diğer sosyal medya ağlarındaki arkadaşlarınız hakkında bilgi toplayabilmeniz mümkün
Ayrıca, bazı güvenlik uzmanları, Google Analytics’te gizlilikle ilgili endişeleri dile getirdi. Google Analytics Kontrol Paneli aracılığıyla kullanıcılar, web siteleri Facebook ve Twitter gibi sosyal ağ sitelerine bağlanan kişiler hakkında bilgi toplayabilir. Omniture, Webtrends, IBM’in Cognos ürün serisi ve Oracle WebCenter ürünlerini de içeren daha gelişmiş web analizi gerektiren işletmeler için birkaç ticari ürün var. Web tasarım firmaları ise bu ürünleri pazarlamakla yükümlüdür.
Kısaca, Google Analytics, verilere dayalı kararlar vermenize yardımcı olur. Reklamcılık ile ilgili daha fazla harcamanızı, reklam yayınlamanız gereken yerleri keşfedebileceğinizi ve hatta orada ne tür bir içerik oluşturacağınızı belirleyebilirsiniz.
Google Analytics verileri ABC’lere kategorize eder; edinme, davranış ve dönüşümler.
Buna ek olarak, Kitleniz ve Gerçek Zamanlı trafiğinizi parçalamak için kullanabilirsiniz.
0 Yorumlar